Varför heter det inte herrfotboll?

Jag älskar sport och mest av allt älskar jag fotboll men en sak som jag har börjat fundera på är varför det heter damfotboll och inte herrfotboll? På samma sätt som det heter ishockey för herrarna så kallas det damhockey för damerna och jag förstår inte riktigt vad anledningen är.

Om vi kollar på andra sporter som ritt så heter det ju inte damhoppning när det är en kvinnlig ryttare eller hur? Riktigt tydligt blev ju detta under fotbolls-VM för damer när tidningar var instruerade att kalla det för Dam-VM och enligt vissa fanns det till och med risk för böter om de inte gjorde så. Inte OK enligt mig. Jag tycker det ska heta fotboll för damer och fotboll för herrar istället, om det nu ska vara så viktigt att ha med kön i sporter.

Vi vuxna är förebilder

De små flickorna som växer upp idag med fotbollsdrömmar blir matade med ordet damfotboll och det är dags att vi börjar bli vuxna. Det ska heta fotboll för de små, och inget annat. Små tjejer och killar kan till och med spela tillsammans. Precis som i ishockey där det inte alls är ovanligt att se unga tjejer på isen ihop med grabbarna. Men, det tar nog lång tid att ändra ett sånt här invant beteende. För det är ju faktiskt inte bara män som särskiljer damer och herrar i fotboll, precis som att det skulle vara två helt olika sporter. Det är kvinnor också.

21 Sep 2018