Börja spela fotboll

Att spela fotboll är roligt och det går att börja med det när som helst i livet. Dock kan det vara fördel att starta redan som liten, om man vill komma någonstans med det. För att börja spela fotboll så är det bra att först hitta ett lag att spela i. Det brukar gå efter ålder, så att man spelar med andra i samma ålder. Vuxna som börjar spela kan dock hamna i lag med blandade åldrar. Som ung är det dock alltid exakta åldersgrupper. 

Du som är äldre kan hitta lag via Korpen till exempel. Du som är ung och vill börja spela kan kolla vad det finns för föreningar i just din stad eller kommun. När du hittar laget du vill börja spela i, så ska du bli medlem i den föreningen. Oftast sker det genom att kontakta kansliet och betala en avgift. 

Licens för att spela fotboll

Enligt Svenska fotbollsförbundet ska man från det år man blir 15, ha en licens, för att få spela i en förening. Denna licens kan man få genom att en representant från din klubb, samt målsman skriver på ett intyg som sedan är en ansökan om licens som ska skickas in. Intyget kommer sedan att förvaras hos din klubb. Det ska även kunna visas upp för fotbollsförbundet.

Det måste finnas en licens för att spelaren ska få vara med i seriematcher eller cuper av olika slag. Licens får man för ett år i taget. I licensen ingår även n försäkring för skador av olika slag som kan ske i samband med att man spelar fotboll.

Kontakta en klubb

Om du är genuint intresserad av att komma igång med att spela fotboll, börja med att kontakta en fotbollsklubb i den stad eller i det samhälle du bor. De kan berätta mer om hur du kommer igång med att spela fotboll och hur man går tillväga med licenser.

Du som är vuxen och vill spela lite enklare form av fotboll, kan kontakta Korpen, som erbjuder en mängd olika sporter, varav fotboll är en av dem.

1 Sep 2020