Roliga fakta om fotboll

Fotboll är kul i sig, men sedan finns det kul saker som har med fotboll att göra. Det finns en massa fakta som är roliga, galna, tokiga som kanske är sanna, eller så är det de inte. Ovsett hur hög sanningshalt alla påstående nedan har, så är de i alla fall kul att läsa dem.

Så därför bjuder jag här på en del galna fakta och roliga historier som har med fotboll att göra.

Den första mannen på månen, Neil Armstrong, sägs ha velat ha haft med sig en fotboll upp, eftersom han ville testa att sparka boll på månene. Dock sa NASA nej till detta och deras anledning var att fotboll inte är tillräckligt amerikanskt.

Det finns något som heter robotfotboll och det är som det låter, robotar som spelar fotboll. Det finns till och med ett officiellt mästerskap som heter RoboCup som hölls allra första gången i Istanbul, Turkiet och det 2011.

Visste ni att världens snabbaste utvisning i fotboll är på 2 sekunder från matchstart. Den som fick det var engelsmannen Lee Todd. det som hände var att visselpipan ljöd för avspark och 2 sekunder efter det fick han rött kort. Anledningen var att han sa; "Fuck me that was loud", om visselpipan. Det ledde till utvisning från samma domare!

Under fem års tid fick inte England spela internationell fotboll. Det var mellan 985 och 1990. Anledningen till detta var att engelska huliganer under 1985 hade orsakat 39 dödsfall samt 600 skadade personer. FIFA gav dem de då detta som straff. 

En spelare i Colombias lag, råkade göra självmål under VM 1994. Han blev skjuten senare, och enligt ryktet av flera personer, varav en ska ha ropat GOAL för varje skott som avlossades.

Grönland får inte ingå i FIFA, och anledningen är att de har inget gräs att spela på. FIFA anser att man måste ha en gräsmatta gör att spela fotboll.

10 Jun 2020